Priprema auta za godišnji odmor


U toku je sezona godišnjih odmora. Da se putovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru, potrebno je izvršiti jednostavne provere automobila pred put. Postoje stvari koje vozač može sam da obavi, dok bi za neke bilo bolje potražiti pomoć profesionalca.

Proverite tečnosti
Prvo treba proveriti nivo svih tečnosti. Tu spadaju motorno ulje, kočiono ulje i ulje za servo volan, rashladna tečnost i tečnost za pranje stakala. Ako još uvek koristite zimsku tečnost za pranje stakala, bolje bi bilo da pređete na letnju. Iako među mnogim vozačima važi mišljenje da leti u rashladnu tečnost treba dolivati samo vodu, u stvari treba dolivati mešavinu vode i antifriza.

Trap i kočnice
Bilo bi dobro da svratite kod majstora da Vam pregleda stanje upravljačkog i kočionog sistema. Trebalo bi obratiti posebnu pažnju na amortizere, opruge, kočione pločice i diskove i kočione paknove i doboše. Proverite da nema nekih curenja i da sve funkcioniše kako bi trebalo.
Klima uređaj
Proverite da li klima u Vašem autu radi pravilno. U auto klima servisima Vam mogu proveriti i po potrebi dopuniti gas i pregledati ceo sistem. Ne bi bilo loše i da se na svakih 3-4 godine dezinfikuje sistem, da bi se izbegla pojava neprijatnih mirisa.

Gume i pritisak u gumama
Ako već niste, krajnje je vreme da montirate letnje gume, ili bar gume za sve sezone. Pre puta, obavezno proverite dubinu šare i pritisak u gumama, ali uzimajući u obzir brzinu kojom ćete se kretati i opterećenost automobila. Podatke o potrebnom pritisku u gumama možete pronaći u servisnoj knjižici, ili u uputstvu za upotrebu Vašeg automobila. Obavezno proverite i stanje i napumpanost rezervnog točka. Preporuka je da na put ne krećete samo sa kompletom za popravku pneumatika, nego da imate rezervni točak, makar i manjih dimenzija.

Signalizacija
Proverite da li Vam radi sva signalizacija na autu; sve sijalice, migavci i sirena. Na otvorenom putu veoma je važno da vidite i budete viđeni.

Obavezna oprema u automobilu
Proverite da li imate svu potrebnu obaveznu opremu u autu. U obaveznu opremu spadaju: svetloodbojni prsluk, komplet sijalica, sajla za vuču, svetloodbojni trougao, prva pomoć, sedište za decu i Obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi. U nekim zemljama obavezno je i posedovanje protivpožarnog aparata. Ako ste sve ovo proverili, razloga za brigu skoro da nemate. Ako i dalje sumnjate u izdržljivost svog automobila, preporučujemo da pogledate pakete pomoći na putu, koje nudi većina osiguravajućih kuća, a možete ih pronaći i u turističkim agencijama. Raspitajte se dobro koja su Vam dokumenta potrebna za inostranstvo. Na vreme izvadite zeleni karton i ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom u inostranstvu. Od 1.1.2012. Zeleni karton nije više potreban za zemlje Evropske Unije, ali je potreban, npr. za Makedoniju, BIH, Albaniju, Tursku... Ako imate potrebu, ponesite auto navigaciju sa sobom.

Kreiraj posao i primi ponude lokalnih auto servisa!